David Danielsson, författare

Startsida Om Aktuellt I media
Recensioner Blogg

Recensioner och läsaromdömen

Ljuset vid världens ände

bocker

En bok som tål att läsas två gånger

Det här är ingen lättsam bok och därför tycker jag att den bör läsas mer än en gång, vilket man lätt hinner då den är på ca 100 sidor. Själv gillade jag att läsa om Rasmus mest, men så dras jag till det mörka hos människor, det som inte går att förklara.

Det är helt klart en välskriven bok som är svår att lägga ifrån sig, speciellt då jag fastnar för vissa karaktärer. (...) Men det sagt så är det här en bok som får en att stanna upp och tänka till. Det är alltid ett plus.

Jag gillar även att David tagit med en Soprano-referens då det ofta är så med böcker och serier som inte är övertydliga i sitt berättande. Läsaren eller tittaren kan helt enkelt missa poängen om man inte ser mellan raderna. Det är svårt om man - som jag - försöker hålla en objektiv syn på det mesta, men i slutändan så är läsning subjektiv och upplevelsen baseras på mina egna livserfarenheter och känslor. Jag är inget stort fan av Sopranos, men tycker att det är en fantastisk serie ändå.

(...) Bortsett från det jag nämnt så är Ljuset vid världens ände en läsvärd bok och en stark debut som jag som sagt har läst om två gånger.

Läs recensionen i sin helhet här. Recensionen är skriven av Lotta Mattsson Fröjd och ursprungligen publicerad på bokbloggen Bokbesatt.se

Recensionen av Bokbesatt på Instagram.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Bokbesatt & älskar kaffe ☕ (@bokbesatt)

Fängslande bok

Jag blev snabbt intresserad av boken och ville fortsätta läsa och inte lägga den ifrån mig. Texten är beskrivande och berättande. Meningarna är bitvis långa men handlingarna och de olika berättelserna kräver eftertanke och reflektion av läsaren. Och det märks att författaren har gjort efterforskning och tillfört intressant fakta till de förvisso mörka berättelserna.

Igenkänningsfaktorn från områdena kring Göteborg kändes nice och jag kunde riktigt följa med på gatorna i Majorna och Röda sten. Boken får mig att vilja stanna upp och fundera på de existensiella frågorna. Vad som ligger till grund för ett destruktivt liv och beteende. (...) Faktiskt en bra bokcirkel-bok. Hade velat veta vad som låg bakom den! Jag skulle gärna läsa mer av David Danielsson och rekomendera den. Jag har läst den 2 gånger och den tål att läsas igen eftersom det finns så mycket substans i den trots att den är förhållandevis tunn.

Läsaromdömet är skrivet av Pernilla Thor och finns att läsas i sin helhet här.

Läsvärd

En mycket välskriven bok av en alldeles ny författare. Blev betagen av historierna som visar människors mörka sidor men även att det finns "ljus vid världens ände". Rekommenderas!

Läsaromdömet är skrivet av Linda Erba och finns att läsas tillsammans med övriga omdömen här.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Jennie Steifeldt (@jenniesboklista)

Spännande, fascinerande och mörk!

Betyg:3 av 5

Recensionen är skriven av Jennie Steifeldt och finns att läsas här.

Årstidernas växlingar

arstider

Lysande, stark och skickligt skriven!

Betyg: 4 av 5

Recensionen är skriven av Jennie Steifeldt på bokbloggen Jennies boklista och finns att läsas i sin helhet här.

Recensionen på Instagram (Jennies boklista)

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Jennie Steifeldt (@jenniesboklista)

Fantastisk träffsäkerhet

Författaren har på ett suveränt sätt lyckats beskriva människors utanförskap, tankar och rädslor. Vi får ta del av en resa mellan huvudpersonens tidiga ungdom till vuxenlivet. Boken belyser den komplexa tillvaro som vi alla befinner oss i.

I grunden är alla individer ensamma. Boken handlar om att tolka sin tillvaro. Att tro på sig själv och att fungera med omvärlden. Författaren har fångat de känslor som är förknippade med livet självt. Rekommenderar verkligen denna bok både till ungdomar och vuxna!

Läsaromdömet är skrivet av användaren izaiza66 och finns att läsas tillsammans med övriga omdömen här.

Mycket läsvärd!

Vilken fantastisk bok! Jag rekommenderar starkt! Den här boken är relaterbar på flera olika nivåer, mycket välskriven och oerhört intressant.

Läsaromdömet är skrivet av användaren Madde och finns att läsas tillsammans med övriga omdömen här.

Rekommenderar starkt! Mycket välskriven, relaterbar och intressant. Svår att slita ögonen ifrån!

Omdömet är skrivet av Matilda Johansson och finns att läsas på boktipset.se.

Väldigt bra och intressanta beskrivningar genom hela boken. Hade svårt att slita ögonen från den! David Danielsson har ett fantastiskt berättarperspektiv och har fångat den perfekta känslan och upplevelsen i skrivformat. Rekommenderar!

Omdömet är skrivet av Ottilia Danielsson och finns att läsas på boktipset.se.

Läsvärd bok

En intressant och välskriven bok om en man som ser tillbaka på sin uppväxt och försöker hitta friden i sitt inre. En bok som berör och lämnar efter sig många funderingar.

Omdömet är skrivet av Mari Weston och finns att läsas tillsammans med övriga omdömen här.

En mycket bra och välskriven bok

Berättarjagets narrativ gör det till en bok som skildrar utanförskap och ensamhet väl, något som många läsare torde kunna relatera till och identifiera sig med, mer eller mindre. Djupdykningen i berättarjagets barndom till vuxenliv, och upplevelserna och förnimmelserna som hör därtill, ger en gripande läsning, en slags blandning av melankoli och bitterljuv nostalgi. Bokens inslag av mörker kryddar på läsningen. Skrivsättet är samtidigt intellektuellt stimulerande. Det är en bok som talar både till intellektet och känslan. Rekommenderas starkt!

Omdömet är skriven av användaren JollyBob och finns att läsas tillsammans med övriga omdömen här..

Läsvärd och välskriven

En mycket läsvärd bok om en man som ser tillbaks på sin uppväxt i utanförskap. Boken är mycket välskriven och svår att slita sig ifrån. Rekommenderas!

Omdömet är skrivet av användaren Matti och finna att läsas tillsammans med övriga omdömen här.

Välskriven och mycket läsvärd bok!

Livets resa, utanförskap och ensamhet. Ämnen som berör oss alla och som många kan relatera till. David går in på djupet och lyckas fånga essensen av det som vi alla känner men som jag inte alltid kunnat sätta fingret på. Han gör det med ett tillvägagångsätt som jag inte sett tidigare och som lyfter läsupplevelsen.

Han lyckas på ett målande sätt beskriva resan där vi försöker finna inre frid mitt i allt, hur vi försöker interagera med omvärlden i vår ensamhet och livets komplexitet på ett sätt som får en att stanna upp och tänka till, jag kan nästan greppa det hela och hur ensam man kan känna sig under resans gång. Han fångar kärnan i det vi alla upplevt och går igenom under uppväxten, och jag kan inte låta bli att själv dras tillbaka till min uppväxt i samma veva då boken är skriven på ett sådant sätt att det lika gärna kunnat vara läsarens egna upplevelse.

Rekommenderas starkt!

Omdömet är skrivet av användaren Sebastian och finnas att läsa här.

Årstidernas växlingar på bokrecension.se

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Cathy Catarina (@cathycatarinasoderqvist)

Värd att läsa🙌

Baksidescitat: Årstidernas växlingar är en mångbottnad berättelse om utanförskap, och en skildring av medelklassens bräckliga fasad i en svensk avindustrialiserad småstad.

Karaktärens ångest sitter klistrad inom mig och jag kan relatera till känslan av att, citat: - Inifrån och ut - krossa ytskiktet i jakt på en mer autentisk upplevelse av livet.

Omdömet är skrivet av cathycatarinasoderqvist och finns att läsa här.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Diana (@dianas_bokhylla)

Baksidestext👉🏻

Det här var en bok som behövde växa till sig och mogna innan jag fortsatte läsa den efter en liten paus. En del böcker behöver vila lite inom mig för att jag ska kunna ta dem till mig. Boken är skriven i jagform och för att vara helt ärlig väckte den en del motstånd emot huvudkaraktären tills det stod klart att boken ändå är fiktiv, tack och lov! Inte för att jag började gilla honom för det, jag försökte men det gick inte. Jag önskar huvudkaraktären hade fått hjälp. Faktiskt önskade jag denna karaktär en massiv insats gällande hans psykiska mående och hur det kom till uttryck.

Boken är som sagt skriven i jagform, berättarstilen är lite svår att beskriva. Drömsk, sömnig, djup är ord som rullar på min tunga. Ibland blir jag förvirrad och vet inte riktigt var handlingen utspelar sig och av vilken orsak det gick som det gick. Det liksom bara händer saker och ingen eller ingenting stoppar det som sker.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken om jag ska vara riktigt ärlig. Den lämnar mig med tanken ”Va fff var det som hände?!” Å andra sidan är det uppfriskande att inte få några svar serverade, min fantasi fick fritt skapa sammanhanget. För det är nog det som fattas för denna unga man; ett sammanhang. Då går det som det går. Gillar ni böcker som utmanar era tankar och snuddar vid ett filosofiskt sätt att skriva så ska ni läsa den här! Behöver ni en trygg linje med klara ramar som inte utmanar är detta kanske inte en bok för er.

🤔🤔🤔/5 Tack för att jag fick läsa din bok @daviddanielsson12345

Omdömet är skrivet av dianas_bokhylla och finns att läsa här.

Ibland läser jag något och misstänker att det finns sjutton lager som jag missar. I denna roman anar jag ett djup, men lyckas inte gripa det, ungefär som en undflyende dröm. Om någon annan läst den diskuterar jag!

Boken är en tillbakablick på en uppväxt och känns starkt biografisk, men jag vet inte om det är en rent fiktiv skildring. Det är en meditativ, återblickande ton som minner om någon ung författare under tidigt nittonhundratal. Efter hand kommer händelser och teman på Clockwork Orange-nivå som gör läsaren orolig, både för narratorn och var detta ska sluta.

Danielsson har god hand med grammatik och bygger vindlande långa meningar med nästlade bisatser. Det är oftast lättsamt och trevligt att läsa, men har nackdelen för åtminstone undertecknad blir medveten om att jag läser en bok. Jag tror att författaren kan kan utveckla tekniken. Eller bryta mot sin egen stil. Jag ser fram emot att följa denna utveckling.

Än så länge hade jag önskat förre inskjutna bisatser och gärna lite färre förstärkningsord som egentligen, betydligt, rejält, fullständigt. Mellan tillfällen som jag plockade upp boken saknar jag ett tema: Boken är som att umgås med en något perifer vän, hen som du gillar när ni ses och för intressanta samtal med, men som du glömmer mellan gångerna. I mitt fall gick det vid flera tillfällen någon vecka mellan att jag läste boken men så fort jag plockar upp den är jag engagerad igen.

Till bokens flera styrkor hör skildringen av flera lager nostalgi och återseende av en uppväxtmiljö, särskilt där denna uppväxtmiljö förtvinar och där samtidigt människorna som flyttar växer och utvecklas.
Det är en bok som, när jag nu lagt ned den, inser att jag kommer att grubbla på mycket och sannolikt läsa om snart. Det finns teman som jag - som sagt - anar, men inte riktigt förmår gripa.
Ser fram emot att följa detta författarskap!

Recensionen är skriven av David Armini och finns att läsa i sin helhet här.

Jag fick äran att läsa och recensera boken: Årstidernas växlingar. Skriven av författaren: David Danielsson. Utgiven av förlaget: Ekström&Garay.

Boken handlar om: Även om jag hade försökt glömma min uppväxt gjorde den sig påmind som vore den en oönskad, påträngande och extremt ihärdig gäst. Dessa minnen, som hade legat vid ett mörkt okänt djup i mitt inre började gradvis att stiga till ytan, som att en tyngd hade hållit dem nere under alla dessa år som hade passerat, men att den tyngden nu hade avlägsnats.

Årstidernas växlingar är en mångbottnad berättelse om utanförskap, och en skildring av medelklassens bräckliga fasad i en svensk avindustrialiserad småstad. I berättarjagets ungdom framträder en upplevelse av en längtan efter att- inifrån och ut-krossa ytskiktet i jakt på en mer autentisk upplevelse av livet.

Boken tyckte jag mycket om. Den har en fin men oxå sorglig historia. Har själv varit utanför både på mellanstadiet och på högstadiet och även på mitt förra jobb. Kände att jag aldrig riktigt passade in. Hade inga vänner och kände mig bara ensam. Och sånt där sitter fortfarande i fast jag är vuxen nu. Boken får 5 ❄ av 5 möjliga ❄ Tusen tack för att jag fick äran att läsa och recensera denna fina bok 😊

Recensionen är skriven av evelinasboktips och finns att läsa i sin helhet här.

Enligt bokens baksida är "Årstidernas växlingar" en berättelse om utanförskap i en svensk avindustrialiserad småstad. Romanen är precis vad den ger sig ut för att vara.

Det finns gott om litteratur där kändisar berättar och visar att de är som vanligt folk. Det brukar vanligtvis tråka ut mig. Danielssons berättelse fängslar. Inte en mening känns tillrättalagd och jag sträckläser varje ord. I "Årstidernas växlingar" kan jag läsa om vanligt folk som växer upp i Sverige runt sekelskiftet, vilket gör berättelsen intressant och mänsklig.

Det är väl bekant att läsaren är den som äger innehållet när boken väl är publicerad. På sidan 120 är det dags att dra på munnen när författaren jämför Paris östra kyrkogård med småstadens.

Tillvarons gråa ytskikt kan krossas på olika sätt. Berättarjagets jakt är för mig ett nytt tillvägagångssätt. Utåtagerande istället för självdestruktivt. Denna nakna och opretentiösa tillvaro är en tankeväckande läsupplevelse.

Recensionen är skriven av Irene Kolare och finns att läsa här.

Samtidigt som jag läser om en medelklass i en avfolkningsbygd som är bekant för mig rent geografiskt så framkallas egna diffusa minnen från uppväxten i en inte särskilt stor stad. I Davids historia känner jag igen människor jag känt, varit bekant med och stött på i folkölsfyllan på hemmafester som spårade ur. Berättelsen väcker ett smygande obehag - kanske för vad det väcker i mig. Eftersom David är nittiotalist är han välbekant med tidsperioden och de specifika referenser som jag inser när jag läser präglat inte bara mig, utan en hel generation. Berättelsen genomsyras av ett utanförskap som bland annat kläs i formen av den lilla videobutiken. David beskriver miljöerna skickligt med sitt välformulerade språk där jag gissar han vridit och vänt på var mening. Jag vet genast vilken videobutik han menar, den som låg något kvarter bort från där jag bodde, fast det är naturligtvis inte samma. Men metaforen är samma. Längtan bort från, eller till någonting. Men vad? Att bli vuxen och äga ditt eget liv. Att slippa vara fastklämd mellan barndom och vuxenhet.

Berättelsen är drömsk och i vissa partier har jag svårt att avgöra glappet mellan dröm och verklighet. Jag känner mig stundom otillräcklig för texten då jag inte förstår dess syfte, kan då bara ana det men lyckas inte greppa det mer än som en förnimmelse. Berättelsen lämnar tankar att fundera över efteråt. Jag tycker mycket om parallellerna till rivningshysterin på äldre bruksorter. Slutet , den sista sidan är fenomenal. Jag rekommenderar den här boken till alla som vill läsa ett stycke smart och intressant samtidshistoria, eller kanske ett 90-talstidsdokument. Tack David för en utmanande, drömsk och mycket intressant berättelse!

Recensionen är skriven av Linnea af Kleen och finns att läsa här.

Tack för läsexemplaret @daviddanielsson12345 . Det är verkligen fördelen med att få såna här chanser, att bryta de invanda bokvalen och läsmönstret, att bredda sig! Boken Årstidernas växlingar var som väntat helt olik det jag brukar läsa.

Inte lättsam och lättläst, utan mer eftertänksam, återblickande, detaljrik och tyngre. Återupplevande av minnen, på väg hem till ett hem och en hemstad huvudpersonen bara ville bort ifrån. Lite svårare än vanligt att hitta flytet i läsningen, men efter ett tag kom jag in i det, i den här stilen.

Recensionen är skriven av millansbokhylla och finns att läsa i sin helhet här.